•  

5 tipikus tévhit a biztonsági rendszerekkel kapcsolatban

5 tipikus tévhit a biztonsági rendszerekkel kapcsolatban

Talán már Ön is volt olyan helyzetben, hogy egy ügyfél egy furcsa, vagy téves feltételezésre kérdezett rá. Minden szakmának megvannak a sajátosságai és ezzel együtt a tipikus tévhitei is, amelyeket a laikusok fel szoktak hozni az egyeztetések során.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt az 5-öt, amelyekkel mi a leggyakrabban találkozunk, hogy Önnek már kész válaszai legyenek, ha ezekre kérdeznek rá a Megbízói.


1. tévhit:

„A biometrikus rendszerek „ellopják” a jellemzőinket és ez visszaélésre ad lehetőséget.” Ez szerencsére nem fordulhat elő. A rendszer titkosítva, egy speciális algoritmussal feldolgozva tárolja el az adatokat, amit gyakorlatilag nem lehet visszafejteni és újból „képpé” alakítani. Azaz egyetlen biometrikus azonosítással felszerelt beléptető rendszer sem tárolja a felhasználók íriszének, érhálózatának, ujjlenyomatának vagy más biometrikus azonosítójának azonosításra alkalmas másolatát. Erre mi is külön odafigyelünk, speciális tanúsítványokkal, képesítésekkel rendelkezünk a témában- mint pl. a titkos adat kezelői jogosultság, ISO-, vagy az AQAP minősítés.

2. tévhit:

„A biometrikus adatok olvasása lassú és nehézkes”- Néhány éve ez a felvetés még megállta a helyét, napjainkban azonban már annyira fejlettek a szkennerek, hogy kevesebb, mint 1 másodperc alatt képesek elvégezni az azonosítást. Sőt! Ma már számos olyan érzékelő érhető el a kínálatban, amelyekhez hozzá sem kell érinteni a kezet, vagy az ujjat, elegendő csak elhúzni felette a kezet és felismeri a tulajdonosát a rendszer. A biztonságtechnikának ez a területe robbanásserű fejlődésben van, így arra lehet számítani, hogy hosszútávon is megbízhatóbb és gyorsabb lesz, mint a korábbi megoldások!

3. tévhit:

„Már van egy rendszerem, nem tudok másra váltani..” – a Spica rendszer egyik legnagyobb előnye az integrálhatósága, azaz hogy univerzális és széles körben elterjedt kommunikációs protokollokkal felszerelt (RS485, Ethernet, USB, CAN busz, Wiegand). Így szinte minden ma megtalálható eszközzel tudunk fizikai kapcsolatot létesíteni. Ehhez hasonlóan pl. a biometrikus azonosításban élen járó Morpho eszközei is könnyedén kapcsolhatóak már meglévő hálózatokhoz is.

Ha a fizikai kapcsolat létrejött, akkor pedig az SDK és API segítségével a szoftveres együttműködés is könnyedén megoldható.

4. tévhit:

„Az új fejlesztésű rendszerek, mindig költségesebbek, mint a korábbi megoldások…” – a biztonsági rendszerek felújításánál nagyon sok meglévő eszköz felhasználható egy Spica rendszernél: pl. a kábel hálózat, vagy a meglévő végeszközök jelentős része (van, ahol pl. nem is opció ezek cseréje, mint egy műemlék, vagy frissen felújított objektum).

Az új rendszereknél pedig fontos kritérium, hogy modernizálható, fejleszthető legyen. Régen erre az volt a megoldás, hogy felülméretezték a rendszereket. A Spica esetében erre már nincs szükség, hiszen modulárisan épül fel, könnyen bővíthető igény esetén, így nem kell nagyobb vezérlőket és központot tervezni és vásárolni, mint amire ténylegesen szükség van.

Ugyancsak előnye a Spicanak, hogy a vezérlői DIN sínre helyezhetőek és nagyon kis méretűek- ezért roppant diszkréten telepíthető, nem zavarja az épület esztétikáját.

5. tévhit:

„Minden részfolyamatra külön szakemberre van szükség a tervezéstől az üzemeltetésig”- Való igaz, hogy sok cég specializálódott egy-egy részfeladatra. Ugyanakkor a B Consulting vezetősége abban látja a jövőt, hogy megbízható partnerként a tervezéstől a folyamatos üzemeltetésig minden részfeladatban ki tudja szolgálni ügyfeleit. Éppen ezért szakember gárdánk folyamatosan fejlesztjük, bővítjük, hogy a felmerülő igényeket 100%-ban ki tudjuk szolgálni. Ennek a szemléletnek köszönhetjük az olyan hosszútávú megbízóink bizalmát is, mint a Magyar Államkincstár vagy a BRFK.

Ahhoz, hogy jövendőbeli projektjeihez Ön is ki tudja aknázni a Spica vagy a Morpho rendszer előnyeit, kényelmi szolgáltatásait örömmel segítünk. Kérésére akár ki is szállunk Önökhöz egyeztetés céljából, hogy Megbízóinak a számukra legmegfelelőbb lehetőségeket tudja felkínálni.


Bízza biztonsági rendszereinek kialakítását profikra!

Valamennyi, általunk tervezett vagy kivitelezett rendszert magasan képzett, tapasztalt mérnökeink helyeznek üzembe és karbantartanak a legszigorúbb műszaki irányelvek alapján.